Terug

Tijd voor een peuter- of eenpersoonsbed?

 • Door Kim
 • 10 / 07 / 2019 0
Tijd voor een peuter- of eenpersoonsbed?

Wanneer maak ik de overstap naar een groter bed voor mijn kind? Dat is voor ieder kind weer anders. Mijn dochter was net 2 jaar toen ze al overging… 

De meeste kinderen maken de overstap naar een groter bed tussen de 2 en 3 jaar oud. Maar dit is per kind en situatie anders. Soms is het noodzaak omdat er een gezinsuitbreiding komt. Het ledikant moet dan vrij worden gemaakt voor de komst van een broertje of zusje. Dat klinkt raar  maar waarom zou je extra meubels aanschaffen. Het doorschuiven van de babykamer is wel zo praktisch.   

Bij de ander komt het omdat het kind  er naar vraagt.  Nog een reden kan zijn om dat het kindje langer is dan 90 cm en of uit zijn bed klimt.. Om goed slaapcomfort te creëren moet  de lengte van het bed minimaal 30 cm groter zijn dan de lengte van je kind. 

Heeft je kindje nog veel geborgenheid nodig van het huidige ledikant stel dan de aanschaf dan nog even uit. 

De signalen hieronder geven aan of je kind toe is om de overstap de gaan maken naar een juniorbed

 • proberen uit het ledikant te klimmen
 • Erover praat dat hij/zijn naar een groter bed wil
 • Verdrietig is omdat ze het gevoel hebben opgesloten te zitten
 • Het kindje gewoon weg te groot is geworden. 

De overstap maken naar een groot bed is weer een hele mijlpaal bij het groter worden van jouw kindje.Het lijkt zo vanzelfsprekend maar voor je kindje is het een hele grote stap.  Hoe ga ik te werk en kies ik het juiste maat bed?

Peuterbed of eenspersoonsbed?

De opvolger van de ledikant is een peuterbed ofwel junior bed. Maar je kan ook direct voor eenpersoons bed gaan. Een peuterbed is net een slag groter dan een ledikant. Ze zijn er in de maten 70x140 cm, 70x150 cm of 70x160 cm. Deze maten geven je kindje nog extra geborgenheid. Kinderen kruipen vaak naar de bovenkant van het bed omdat ze ook zo in de baarmoeder hebben gezeten voor geborgenheid. Als je kiest voor een juniorbed kan je daar zeker jaren plezier van hebben maar er zal een tijd komen dat je nog een keer de overstap zal moeten gaan maken naar een een persoonsbed. Deze beginnen vanaf maat 80x200 cm of 90x200 cm. Een peuterbed is in aanschaf goedkoper maar op de langere termijn duurder omdat je daarna moet investeren in een eenpersoonbed. 

Je kan ook direct kiezen om voor een eenpersoonbed. Je kan dan gezellig naast je kindje liggen. Je kan geborgenheid bieden door het bed op te vullen met knuffels en kussens.  Je investeeert dan in een bed  wat jaren mee kan gaan. De bedhuisjes van Kidzzz zijn zowel in peuterbed als een persoonsbed verkrijgbaar.

Als je nog niet een keuze kan maken tussen een junior bed of eenpersoonbed kan je ook kiezen voor een meegroeibed. Dit bed groeit met je kindje mee en  heb je in 2 uitvoeringen. Van baby tot junior of van junior tot eenpersoons.  De meegroeibedden van Sebra en het boxspring meegroeibed van Kidzzz zijn hiervan goede opties

Een nieuw bed, zo went je kindje stap voor stap

Het kan voor je kindje erg spannend zijn om in een groter bed te slapen. Dat is heel logisch en ook helemaal niet erg. Hieronder wat tips om het makkelijker te maken 

 • Betrek je kind bij de aanschaf van het nieuwe bed
 • Laat hem / haar erbij zijn als  het nieuwe bed geïnstalleerd wordt en als je het opmaakt en gezellig maakt. Laat ze bijvoorbeeld zelf de knuffels neerleggen om zo hun eigen vetrouwde plekje te creeëren.
 • Bereid je  kind voor op de komst van het nieuwe bed en de overstap. Dit kan al een maand van tevoren maar ook een week  of een dag van tevoren. Dat is per kindje verschilend hoe hij /zij omgaat met verandering.
 • Het gewone slaapritueel doorzetten want dit geeft een vertrouwd gevoel.
 • Volhouden om in het bed te blijven. Veel kinderen vinden de vrijheid erg leuk om zelf uit bed te kunnen komen en maken daar ook gebruik van.
 • Maak  van het naar bed gaan een feest  zodat het altijd  leuk en fijn is om te gaan slapen. 

Mijn ervaring

Door gezinsuitbreiding was ik genoodzaakt om  mijn dochter naar een groter bed te doen. Wij hebben toen de keuze gemaakt voor eenpersoonbed omdat dit beter op haar kamer paste. Dit is heel geleidelijk gegaan. Eerst de situatie uitgelegd. En bij grote zus hoort ook een groot bed. 3 maanden voor de komst van haar zusje gaan wennen en ze vond het direct fantastisch. Voor het slapen gaan kan ik ook lekker naast haar liggen. En het is gevuld met leuke kussens en knuffels. Ze bleef direct in haar grote bed liggen en riep  ons eerst voordat ze eruit wilde. Zo schattig. Een feestje om naar bed te gaan 

Succes met het keuze naar een groter bed voor jouw kindje

Vergelijk producten Verwijder alle producten

U kunt hier maximaal 3 producten vergelijken.

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen